Nieuws

Toegankelijke toiletten onderweg niet schoon en bruikbaar genoeg

Driekwart van de toegankelijke toiletten onderweg is niet schoon en heeft niet de gewenste voorzieningen. En het toevoegen van een douche-WC, sta-op functie en verschoontafel zijn de grooste wens van gebruikers. Dat blijkt uit onze online peiling (oktober-november 2020). En dat is jammer, want het ontbreken van een openbaar, toegankelijk toilet is voor veel mensen met een beperking en ouderen namelijk een reden om thuis te blijven. Terwijl het ondernemen van activiteiten buitenshuis belangrijk is om eenzaamheid tegen te gaan. Met onze producten en deelname het project Toilet For Me (www.toiletforme.nl) brengen we hier verandering in.

Hoe belangrijk zijn toegankelijke toiletten voor jou onderweg?

Interview met Sandra Gosseling, ambassadeur Toilet For Me

1.Als je onderweg bent, maak je dan gebruik van een mindervalidetoilet. Zo ja, wat betekent dat voor jou? 

Voor mij is een toilet essentieel, een mindervalide toilet is mooi meegenomen. Het is vooral belangrijk dat ik weet of en waar er toiletten zijn. Mensen met een beperking moeten mee kunnen doen en dat kan alleen als er voldoende geschikte toiletten zijn.

2.Hoe kom jij erachter waar toiletten zijn? 

Ik raadpleeg altijd de Hoge Nood app. Hierin staan alle toiletten in Nederland waar je vrij gebruik van mag maken. Heel handig!

3.Zijn mindervalide toiletten onderweg goed vindbaar?

Helaas niet altijd. Gelukkig staan echt veel toiletten in de Hoge Nood app, je kunt zelfs specifiek op mindervalide toiletten zoeken, maar helaas niet alle beschikbare toiletten.

4.Wat is jouw ervaring bij het gebruik van een mindervalide toilet? Zijn ze schoon, compleet, goed bruikbaar,…….?

Jammer genoeg zijn ze niet altijd schoon of schoon genoeg. Ook hebben ze wel eens een storing waardoor hij niet gebruikt kan worden. Voor mij is het gezien mijn slechtziendheid vaak lastig dat niet bij alle toiletten alles op dezelfde plek zit. 

5. Wat zou volgens jou – als ervaringsdeskundige – anders moeten bij mindervalide toiletten onderweg?

Er moeten vooral voldoende toiletten zijn en het is heel belangrijk dat ze schoon zijn, mindervalide of niet. Gezien mijn slechtziendheid is het daarnaast belangrijk dat het direct duidelijk is waar bijvoorbeeld de lichtknop is en hoe je door kunt spoelen.

Benieuwd naar het voorkomen van toiletpapier hamsteren en het verminderen van besmettingsrisico?

Sanmedi biedt hiervoor de oplossing met de Circumani Douche-wc:

  • Het papierloos reinigen en het droog föhnen van het onderlichaam. 
  • Hulpbehoevenden kunnen zelfstandig hun toiletgang doen waardoor verzorgers minder belast worden en minder risico lopen op infecties doordat er geen fysiek contact noodzakelijk is.
  • Meer hygiëne, comfort en efficiency.
  • Het afsluiten van servicecontracten mogelijk. 
Wij kunnen u over de diverse mogelijkheden adviseren en de voorzieningen installeren. 
 
U kunt in onze showroom op afspraak in onze testruimte de werking van de douche-wc vrijblijvend zelf komen ervaren. 
 
met vriendelijke groet,
 
Het Sanmedi team. 

Sanmedi doet mee aan een europees onderzoeksproject

Sanmedi is vanwege haar expertise, gevraagd te participeren in een Europees AAL onderzoek naar de beschikbaarheid van toegankelijke toiletten in (semi) openbare ruimtes. De werknaam van dit kleine voorbereidende onderzoek is Toilet4me. Wij zijn natuurlijk super trots op onze deelname!

AAL staat voor Ambient Assist Living: door het gebruik van intelligente producten en het aanbieden van diensten op afstand, waaronder zorgdiensten om ouderen langer thuis te laten wonen door hun autonomie te vergroten en hen te helpen bij het uitvoeren dagelijkse activiteiten. Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie en in Nederland loopt de financiering via ZonMW.

Het Toilet4me project richt zich op ouderen en de behoeften die ze hebben bij het gebruik van een toilet buitenshuis in semi-openbare omgevingen zoals winkelcentra, musea, theaters, maar ook in horecagelegenheden of hotels en vakantieparken.

Het consortium bestaat uit projectleider Technische Universiteit Wenen (TU Wien), Carecentre software (Oostenrijk), Resto VanHarte (Nederland), Instituto Pedro Nunes (Portugal), Beia Consult Int. (Roemenië), Caritas Diocesana de Coimbra (Portugal), Sanmedi bv (Nederland) en IHCare (Portugal).

De Barometer!

Wij zijn onderdeel geweest van het programma de Barometer! Zie hieronder ons fragment